Leiebil i USA

bilutleie-usa-2USA, landet som har gitt oss fast food og rock’n’roll. Planlegger du den neste ferieturen din hit og kanskje har lyst til å kjøre «coast-to-coast» på Route 66? Da bør du lese videre, for skal du leie bil i USA er det nemlig flere ting du bør ta hensyn til.

Tips

Det vil ikke være noe problem å leie bil i USA, og utleieselskaper finner du nærmest overalt.  Vi anbefaler alikevel at du bestiller leiebilen på forhånd da det er billigere. Noen av selskapene som kan anbefales er www.alamo.no, www.leiebil-usa.no, www.europcar.no, leiebilguiden.no og Goautos:USA. Det som kanskje derimot er lurt å tenke på er trafikkreglene, de kan nemlig vike litt fra de du er vant med. For å kunne kjøre bil i USA som utenlandsk statsborger vil det være mulig fra du er 18 år. For å kunne leie bil derimot må du være fylt 22 eller 24 år alt ettersom hvilken stat du befinner deg i. Hos noen bilutleiefirmaer kan du være yngre enn dette, men som regel ikke uten ekstra utlegg. Siden USA ikke er medlem av EØS/EU (det sier jo seg selv) kan forsikringsselskaper kreve at du har et internasjonalt førerkort. Siden informasjonen på førerkortet vi får i Norge ikke står på engelsk må man altså gå til anskaffelse av et slikt. Både NAF og KNA utsteder internasjonalt førerkort til medlemmer og ikke-medlemmer.

Trafikkregler

Fartsgrensene i USA er annerledes enn i Norge. For det første bruker ikke USA det metriske målesystemet vi har. Fartsgrensene er derfor målt i «mph» (miles per hour), og ikke km/t slik vi er vant med. Heldigvis har leiebilene du får et amerikansk speedometer, så du trenger ikke bekymre deg for mye om akkurat det. Når det gjelder det amerikanske målesystemet er det ikke bare fart og avstander du bør tenke på, men også bensin. Bensin måles ikke i liter, men i gallon (3,7 liter). Alle bensinpriser er da også oppgitt per gallon.

Fartsgrensene varierer også fra stat til stat, men som regel er den satt til mellom 65 og 70 mph, noe som tilsvarer 105-110 km/t. I de mindre befolkede statene kan fartsgrensen være helt opp i 75 mph, eller 120 km/t, mens i Washington DC for eksempel er den så lav som 55 mph, eller 88 km/t. Finn ut hvilken fartsgrense som gjelder for den staten du skal reise til. Skiltenes betydning derimot vil være det samme uansett hvilken stat du befinner deg i.

Barn under 12 år har ikke lov til å sitte i forsetet og barn under 4 år må sitte i et barnesete som er tilpasset barnets lengde og vekt. Bilbelte er påbudt for alle passasjerer og mobiltelefon er bare tillatt ved bruk av håndfriutstyr.

Det som altså er et gjennomgangstema her er at trafikkreglene ikke er lik over hele USA. Noen stater viker fra andre og dette gjelder også promillegrensen. Tidligere var promillegrensene noen steder på hele 1,5 (!). Nå er det derimot kommet en maksgrense på 0,8 i promille. Som alltid gjør du lurt i å ikke drikke noe sterkere enn vann når du skal kjøre bil. Det sparer deg for unødvendig trøbbel.

Forsikringer

Det anbefales at du tegner ekstra ansvarsforsikring når du leier bil i USA. Det kan nemlig koste deg dyrt dersom du kommer ut for en ulykke og det viser seg at du har skylda. Da vil ikke vanlige europeiske ansvarsforsikringer være tilstrekkelige. Studer likevel kontrakten nøye før du signerer for å unngå eventuelle skjulte kostnader.

Bensin-policyen til utleieselskapene varierer fra selskap til selskap. Hvilke krav de ulike firmaene stiller til påfylling av bensin kan det være lurt å spørre om før du inngår en eventuell leieavtale. Hos de fleste gjelder vanlig «full til full»-policy, det betyr at du mottar bilen med full tank og må levere den tilbake med full tank. På denne måten betaler du kun for den bensinen du selv bruker og slipper å få problemer med skjulte eller urettferdige kostnader. Bensinpriser er som tidligere nevnt fastsatt per gallon og bensinstasjoner holder som regel åpent i 24 timer. Det finnes selvfølgelig unntak, men de fleste stasjoner har lange åpningstider.

I USA får du også muligheten til å leie nyere og bedre biler enn i Europa. Prisene er også mye billigere og veistrukturen er veldig bra de aller fleste plasser. Ønsker du en langtur anbefales det å kjøre Route 66, som går fra Chicago til Los Angeles, eller å kjøre California Highway 1 som går langs vestkysten av USA. Andre anbefalte strekninger kan være å kjøre gjennom sørstatene for å oppleve den amerikanske sørstatskulturen eller kanskje besøke Grand Canyon i Arizona. USA er et vanvittig stort land, så mulighetene er uendelige, enten du skal på ski-, storby- eller badeferie.

USA har flere tusen kilometer vei og det kan være store strekninger mellom byene. Les derfor kontrakten nøye før du signerer leieavtalen og sørg for at ubegrenset kjørelengde er inkludert i prisen. Hvis ikke bør du i hvert fall se etter at tilgjengelige antall kilometer er tilstrekkelig.

Betal boten

Skulle du være uheldig på din reise og bli ilagt bøter er det lurt å betale boten før du forlater USA. Det kan nemlig virke mistenksomt dersom du «reiser fra» regningen, selv om du betaler den når du kommer hjem. USA har strenge besøkskrav og en «ubetalt» bot kan gi deg trøbbel ved neste besøk.

http://no.wikipedia.org/wiki/USA