Bilutleie i Portugal

leiebil-i-portugalPortugal er ikke bare hjemlandet til verdens beste fotballspiller, men også en fantastisk destinasjon å reise til dersom du er interessert i å leie bil i Europa. Å leie bil i Portugal er en relativ enkel affære, men det er et par ting som kan være lurt å bite seg merke i. Bilkjøring i Portugal er nemlig ikke for alle. Trafikken er mer aggressiv enn det vi er vant med her i Norge og det er ikke uten grunn at landet har høyest dødelighet på veiene i Europa. Vi anbefaler at du alltid leier bil før du ankommer Portugal for å oppnå billigste pris. Noen av selskapene jeg har prøvd inkluderer www.leiebilportugal.noleiebilguiden.no, leiebilflyplass.no:Portugal og Autoeurope.no.

Veistandarden

Veistandarden er noe varierende, men i det store og det hele har hele veinettet blitt bedre de siste årene. Siden 2004 har myndighetene jobbet for å skape et bedre veinett og for å gjøre det lettere å forstå.

Trafikkregler

Trafikkreglene er ikke veldig annerledes enn i resten av Vest-Europa, men det er likevel noen forskjeller det kan være verdt å få med seg. Fartsgrensene er nokså like, men likevel forskjellige fra de vi har i Norge. I tettbygde strøk er den 50 km/t, på landsbygda 90 km/t og på motorveier, eller «autoestrada» som det kalles der, er fartsgrensa 120 km/t.

Mobiltelefonbruk er kun tillatt ved bruk av håndfriutstyr og det er påbudt å ha refleksvest i bilen til enhver tid. Kjører du på motorveien skal alltid nærlysene være på, mens fjernlys er kun tillatt utenfor tettbebygde strøk og hvis ingen andre biler nærmer seg fra motsatt retning.

Setebeltebruk er obligatorisk både for passasjerer i forsetet og baksetet. Det er ikke tillatt for barn under 3 år å sitte i forsetet. Barn under 12 år kan sitte foran hvis bilen er utstyrt med et sikkerhetssete for barn.

Promillegrensen i Portugal er på 0,5, noe høyere enn i Norge altså. Likevel anbefales det å ikke drikke noe sterkere enn vann hvis man skal kjøre bil.

Skulle du være så uheldig å bli bøtelagt i løpet av reisen må du belage deg på å måtte gjøre opp for deg på stedet, enten med kontanter eller kredittkort. Dersom du ikke har et kredittkort, kan du bestille dette på www.kredittkortinfo.no. Kjører du forbi en bomstasjon er det viktig å betale der og da. Ellers vil du kunne risikere å måtte betale langt mer enn det veiavgiften opprinnelig var.

Vilkår

For å kunne leie bil i Portugal må føreren være over 18 år og hatt førerkort i over ett år. I Portugal, slik som i mange andre land, må man regne med å måtte betale ekstra dersom man er under 25 år. Det er ikke nødvendig med et internasjonalt førerkort, det holder med det norske, men ha alltid passet og leieavtalen med deg under kjøringen.

Leiebil tips

Skal du leie bil i Portugal er det et par tips som kan være verdt å ta med seg. Undersøk nøye hvilke forsikringer leiebilselskapet inkluderer i leieprisen. Ofte kan dette være både ansvarsforsikring og tyveriforsikring. Bestiller du fra nett kan det være du blir opplyst om hvilke forsikringer som er inkludert, men blir tilbudt ekstra forsikring når du skal hente bilen. Det er ikke alltid dette er nødvendig, så les kontrakten nøye. Av og til kan det være man må betale en veldig høy egenandel dersom en ulykke skjer og da kan det kanskje være lurt å oppgradere forsikringen for å unngå en skikkelig baksmell.

Når man leier en bil er det viktig å tenke på hvor langt man har planer om å kjøre. Sørg for at det er ubegrenset kjørelengde inkludert i leieprisen, ellers kan du risikere å måtte betale ekstra for hver kilometer du er over den avtalte avstanden. Det er likevel ikke nødvendig dersom den avtalte kilometerstanden møter dine krav. Tenk gjerne også sikkerhet. Ofte koster det ikke veldig mye mer å gå opp en bilklasse eller to. Noen leieselskaper i Portugal tilbyr bensinordninger hvor de fyller tanken for deg. Dette er ikke alltid den beste løsningen fordi selskapet da ofte tar mye høyere betalt enn hvis man skulle fylt tanken selv. Mange kunder har opplevd å måtte betale opptil dobbelt så mye for leie av bil enn den prisen som ble lagt frem ved bestilling. Hvis det lar seg gjøre er det lurest å fylle på tanken selv før man leverer bilen tilbake. På denne måten betaler man kun for den bensinen man selv har brukt.

Forhør deg også hos leiebilselskapet om hva som er vanlig skikk og bruk i trafikken der du er. Av og til kan det skille seg ut fra det som er vi er vant med i Norge. I byene forekommer det for eksempel ofte at personer på gaten vil «hjelpe» deg å finne en ledig parkeringsplass. Som takk for hjelpen forventer de ofte et lite tips.

http://no.wikipedia.org/wiki/Portugal

http://www.portugal.com/