Leiebil i Spania

bilutleie-spaniaSpania er et vakkert land og planlegger du å legge bilferien din hit har Spania mange fantastiske plasser du kan besøke. Er planen å leie bil og kjøre landet på langs eller på tvers skal ikke det være noe problem, enten du er på chartertur eller fotballferie. Det er likevel et par ting man bør bite seg merke i når det gjelder å leie bil her.

Trafikkregler

Trafikkreglene i Spania er ikke veldig forskjellig fra de som finnes i resten av Europa, men noen små forskjeller må man likevel regne med. I tettbygde strøk er fartsgrensen på 50 km/t, mens på landsbygda er den 90 km/t, på motorvei 120 km/t og på veier med to filer eller mer er den på 100 km/t. Disse gjelder så lenge ikke annet er oppgitt ved skilting.

Promillegrensen i Spania er på 0,5, noe høyere enn i Norge. Man kan likevel ikke drikke mye og vi anbefaler å ikke drikke noe som helst dersom man skal kjøre bil. I Spania er det påbudt med to varseltrekanter i bilen til enhver tid. Når mottar leiebilen kan det derfor være lurt å sjekke om bilen du leier opprettholder dette. Som alltid er det lurt å undersøke hele bilen nøye før du legger ut på tur. Ta gjerne bilder av eventuelle feil eller mangler du måtte finne og sjekk om reservehjulet er intakt. På denne måten unngår du trøbbel ved levering dersom utleiefirmaet påstår at det er du som har forårsaket skadene/manglene.

Alle passasjerer er påbudt å bruke setebeltet, enten man sitter foran eller bak. Barn under 12 år har ikke lov til å sitte i forsetet og barn under 4 år må sitte bak i et barnesete tilpasset barnets lengde og vekt. Bruk av mobiltelefon uten håndfriutstyr er forbudt og brudd på dette vil medføre bøter. Befinner du deg i tettbygde strøk er det ikke tillatt å fløyte med hornet mellom klokken 06.00 og 23.00. Fløytesignalet skal kun brukes i nødstilfeller eller for å forhindre en kollisjon. Likevel finnes et par uskrevne «regler» og normer det kan være lurt å forholde seg til. Flere steder i Spania er det vanlig å dobbeltparkere, selv om det ikke er lov. Da er det vanlig at føreren som er innestengt fløyter helt til eieren av den dobbeltparkerte bilen kommer og flytter den. Husk at man også må vike for syklister da de alltid har forkjørsrett.

Leiebilfirma

Spania er et land i økonomisk krise og selskaper finner derfor smarte løsninger for å tjene litt ekstra penger. Det er da et par ting man bør være obs på. Utleiefirmaer flere steder i landet har gått fra en «full til full»-policy til en «full til tom»-policy når det gjelder bensin. Førstnevnte innebærer at man kun betaler for den bensinen man selv bruker. Her får man levert bilen med full tank og blir pent bedt om å fylle den opp igjen før levering. Sistnevnte innebærer også at man får levert bilen med full tank, men her slipper man å fylle tanken før tilbakelevering. Høres ganske greit ut ikke sant? Vel, det kan være det, om man har dårlig tid og en stor lommebok. Problemet er at da vil selskapet ha betaling for den fulle tanken, uansett hvor mye bensin som er igjen når du leverer den. Denne prisen er også en del høyere enn den ville vært dersom man fylte selv med lokale bensinpriser. Da sitter du altså igjen med en større regning enn det som ble presentert for deg i utgangspunktet. Det anbefales derfor å styre unna denne ordningen hvis det lar seg gjøre. Les utleiekontrakten nøye før du skriver under. På denne måten unngår du noen ubehagelige overraskelser. Bestill gjerne også på internett før reisen, det er som regel alltid billigere. Her er noen selskaper du kan leie bil hos i Spania:

https://www.spanialeiebil.no/

http://www.leiebilguiden.no/spania/leiebil.php

http://www.autoescape.no/leiebil-Spania

http://www.leiebilflyplass.no/spania/leiebil-flyplasser-spania.php

http://www.apollo.no/bestill-reise/tillegg/leiebil/spania

http://www.leiebilalicante.no/

Forsikringer som er inkludert i prisen er som regel tyveriforsikring og ansvarsforsikring. Det varierer fra selskap til selskap, så man gjør lurt i å forhøre seg om hvilke forsikringer som er aktuelle for deg. Noen selskaper inkluderer gjerne disse forsikringene, men man må kanskje betale en veldig høy egenandel dersom noe skulle gå galt. Ofte får du da tilbud om å oppgradere forsikringen, men det er ikke alltid nødvendig.

Det kan være lurt å merke seg at de mange spanske sjåfører er veldig aggressive, og det er ikke uten grunn at Spania har nest høyest dødelighet på veiene i Europa. Det er ikke dermed sagt at det er farlig å kjøre bil der, men vær likevel spesielt obs på blant annet forbikjøringer og parkering, og hold fartsgrensen selv om bilisten bak deg blir utålmodig. Veikvaliteten varierer også veldig.

http://snl.no/Spania

http://www.spaniaguide.no

http://snl.no/Spania